Els
ORÍGENS

Quan als anys 30 l’avi Aleix “mestre major d’obres” posà el primer gra de passió pel disseny i la construcció, inicià la trajectòria que hem seguit de pares a fills.

Amb el pas dels anys, la nostra especialització s’ha centrat en l’assessorament i gestió per implantació de nous comerços.

A la tardor de l’any 1950 fou inaugurat el nou edifici de la Caixa de Pensions que havia estat construït per Aleix Violan i Canals. Aquest, fou el contractista que durat la República havia iniciat les obres de la carretera de Sort al Cantó.

Per a la construcció de l’edifici es feu servir pedra de “la pedrera del Gila” situada aleshores al costat de la carretera de la Pobla de Segur a Tremp.

Actualment l’edifici de la Caixa de Pensions continua sent un referent urbà pel seu peculiar estil.

Àpat d’inauguració de l’oficina de la Caixa al café Pessets, Sort.

Edifici de “La Caixa” en construcció.

En acabar la Guerra Civil marxà de sort i s’instal·là a La Pobla de Segur i més endavant a Barcelona on creà la societat “Construcciones Violan”, l’empresa que construí l’edifici de la Caixa de Pensions de Sort.

La motivació política d’un nombrós grup de veïns identificats amb l’ideari del partit Esquerra Republicana de Catalunya, feu que l’any 1932 construïssin, en uns terrenys que havien estat de casa Cota però que en aquells moments eren del Bisbat d’Urgell, el centre republicà per poder-hi fer reunions i celebrar-hi les festes assenyalades.

L’edifici fou construït amb el treball dels socis. Entre altres l’Aleix Violan Canals com a constructor.

Galeria
ALEIX VIOLAN “Pi”